Foto
De Heusdense kunstschilder Adry Deekens – van Gorp heeft een tienluik gecreëerd  van maar liefst 15 meter lang, 10 doeken van 150 x 150 cm., geïnspireerd door het gedicht ‘Herinnering aan Holland’ dat Hendrik Marsman in 1936 schreef. Het gedicht beschrijft het Nederlandse landschap en de Nederlandse strijd tegen het water. Het is een van de bekendste Nederlandse gedichten en werd in 2000 gekozen tot ‘Gedicht van de Eeuw’ in Nederland. “Bijna elk woord van ‘Herinnering aan Holland’ kun je schilderachtig vertellen”, legt Adry uit. In haar schilderij staat de Maas centraal. De Maas, het water waaraan ik, eerst in het land  van Heusden en Altena en vervolgens in Heusden - gewoond heb.” De rivier die over de doeken meandert symboliseert dan ook Adry’s leven en langs de oever hebben dierbare personen en speciale momenten een plekje gekregen. Vier naekende kiepjes symboliseren Adry en haar vriendinnen en - met ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld in haar achterhoofd schilderde ze pittoreske dorpsgezichten met huisjes, een molen en een kerk, het landschap waar ze zich zo in thuis voelt. 
Fysiek was het wel een flinke klus om het vijftien meter brede kunstwerk te maken, vervolgt ze. “Maar ontzettend leuk om te doen. Ik werkte constant aan één doek en tien doeken tegelijk. Soms gebruikte ik een kleur die ik op een ander doek ook wilde gebruiken. Dan ging ik daar weer aan de slag. Ik ben constant bezig geweest verfpuzzelstukjes in elkaar te schuiven. Het is een heftig doek, zowel qua lengte, als qua kleur en emotie. Iedereen om me heen zit er in.” Het tienluik eindigt met het avondrood, op een plek waar de verf naar beneden druipt, op weg naar de toekomst zo lijkt het. “De rivier moet de toeschouwer uiteindelijk meenemen. Door het landschap, langs de dorpjes, de kippen en alle andere gebeurtenissen op de oever. 
Foto
De tentoonstelling van de “Ode aan de Maas” in het bezoekerscentrum van Heusden sluit aan bij de expositie Heusden Maritiem, van 30 april t/m 1 oktober 2017 te zien in het Gouverneurshuis in Heusden. Deze expositie vertelt de geschiedenis van de scheepswerf. 
Ga voor meer informatie over Heusden Maritiem naar: www.heusdenmaritiem.nl

Het Heusdens Buro voor Tourisme (HBT)  en de “Ode aan de Maas” vindt u in het bezoekerscentrum, voorheen het Stadhuis van Heusden, Pelsestraat 17. De actuele openingstijden vindt u op www.hbtheusden.nl 
 
Foto